AdWords och (Not Provided)

Calle | 2014-04-11 | Digital annonsering

Det är nu några dagar sedan Google meddelade att man ämnar att slopa den söksträng som användare använt sig av och som tidigare skickats med (som referrer på tekniklingo) när denna klickat på en AdWords-annons.

Enligt Google så är det här ytterligare ett steg för företaget att öka säkerheten för sina användare på samma sätt som man under föregående år slopade söksträngen för det organiska sökresultatet.

Google själva skriver:

”Advertisers will continue to have access to useful data to optimize and improve their campaigns and landing pages. For example, you can access detailed information in the AdWords search terms report and the Google Webmaster Tools Search Queries report.”

För den som arbetar i Google Analytics eller andra analysverktyg så betyder det att SÖKSTRÄNGEN för sökningen nu är borta och kommer att rapporteras som (Not Provided). I Google AdWords kommer data kring SÖKORD och SÖKSTRÄNG som sedan tidigare varit tillgänglig fortsatt att finns tillgänglig.

Vår slutsats är att som användare av AdWords så kommer vi fortsätt kunna se sökord som vi bjudit på samt den söksträng som utlöst en given annons – effekten är således försumbar. Användare av Google Analytics (eller andra analys-verktyg) kommer endast att se det SÖKORD (om länkning skett) som utlöste annonsen och drev besöket vilket självfallet kommer att minska möjligheterna att analysera utfallet och beteende hos besökare.

För Be Better Online som använder mer avancerade verktyg för att administrera AdWords-kampanjer, bland annat IntelliAd, så kommer förändringen inte utgöra någon skillnad – då verktygen använder SÖKORD och API-lösningar som datapunkt.

Carl-Gustav Öberg

Carl-Gustav Öberg, kallas för CG eller Calle och är VD på Be Better Online, en av våra två grundare som grundade företaget 2009. Arbetat som konsult med online-marknadsföring sedan 2003.

Relaterade inlägg

Nyhetsbrev

Jag samtycker till att de personuppgifter jag här lämnar behandlas av Be Better Online enligt gällande integritetspolicy