Effektiva knep för att sätta rubriker som går hem hos målgruppen 

Jessica Johansson | 2021-04-20 | Innehåll

Hur kan det vara så svårt att klämma ur sig en kort rubrik? Det har nog de flesta som försökt få till en bra rubrik frågat sig. Så hur gör en copywriter för att skriva dem? 

Läs vidare så ger vi matnyttiga tips på hur du får till träffsäkra rubriker i bloggen, sökresultaten, sociala medier och andra platser på webben. 

Hur får du målgruppen att bry sig?

Det finns mycket att säga om rubriker. Och eftersom de ska tjäna olika syften i olika sammanhang är det svårt att ge generella råd om hur de ska utformas. 

Men ett råd är i princip universellt. Nämligen att våga ställa dig frågan ”vad bryr sig målgruppen egentligen om?”.

Din ledstjärna när du sätter rubriker ska alltid vara målgruppen och vad de är ute efter – i kombination med vad du kan erbjuda dem. 

Identifiera vad det viktigaste budskapet är, det du vill att mottagarna ska minnas. Ställ dig sedan frågan ”hur får jag målgruppen att bry sig?”. Vilken del av det där viktigaste budskapet kommer faktiskt väcka intresse?

Rubrikernas korta, rappa ord ska väcka tillräckligt med intresse för att mottagarna ska göra något du vill. Oavsett om det är att klicka på en länk, läsa vidare eller känna att de har hittat rätt webbutik eller företag. 

Med andra ord gör rubrikerna ganska tunga lyft i förhållande till sin ordmängd – så lägg lite extra krut på att få till dem. 

 

Vill du ha hjälp med din digitala marknadsföring?

Kontakta oss så berättar vi mer!

Rubriker inom sökmotoroptimering

På BBO skriver vi en hel del texter som sökmotoroptimeras (SEO), där målet är att synas i Googles sökresultat. För att det ska bli så bra som möjligt samarbetar jag som copywriter med våra SEO-specialister. På så sätt får vi till riktigt bra texter, som inte bara ger högre placeringar i sökresultaten utan dessutom hjälper potentiella kunder att komma vidare på sin köpresa. 

Och när det kommer till rubriksättning på texter där SEO står i fokus är det viktigt att sökorden ges prioritet. För om du vill nå höga placeringar är det en stor fördel att få in det viktigaste sökordet i huvudrubriken och variationer i underrubrikerna. 

Utöver sökorden är det viktigaste för huvudrubriker att de ger känslan av ”jag har hittat det jag sökte efter”. Forma sedan underrubriker för att göra det lätt att hitta i texten. För ibland är användare bara intresserade av en särskild del av texten.

Säg att du ska skriva en artikel om krukväxter för olika väderstreck. Beroende på en hel del faktorer skulle den kunna ha olika huvudrubriker, men låt oss ta ett exempel: ”Din guide till krukväxter i alla väderstreck”. 

Kanske kan artikeln få underrubriker som ”Krukväxter för öster”, ”Krukväxter för sydläge”, ”Att välja fönster för krukväxten”, ”Flytta krukväxter efter årstid”, ”Övervintra krukväxter i rätt väderstreck”, ”Avstånd till fönstret” och så vidare. 

Med de här tydliga underrubrikerna blir det lättare att navigera i texten. Om någon exempelvis bara har fönster i sydläge kan de enkelt hitta underrubriken och texten om krukväxter som passar just där. 

Webbplatsens huvudsidor: kategori- och produktsidor

Det är vanligt att webbplatsers huvudsidor, som kategorisidor och produktsidor, inte har särskilt roliga rubriker. Men det är helt i sin ordning! 

En huvudrubrik som ”Höstskor i skinn” kan vara helt okej på en kategorisida där just den sortens skor visas upp.

Det är inte klickvänligt i ett Aftonbladet- eller Buzzfeed-perspektiv, men mycket klickvänligt om din målgrupp är på jakt efter skor för hösten. 

Det råder nämligen 0% tvekan om vad mottagaren kommer hitta på sidan, vilket är perfekt för sökmotoroptimering och användarvänlighet på just den här sortens sidor. 

För huvudrubriken på kategorisidor är det viktiga alltså att den matchar vad som finns på sidan. Så se till att den matchningen är så träffsäker som möjligt. 

Rubriker till blogginlägg och artiklar 

På blogginlägg och artiklar går det bra att göra rubrikerna lite längre än på kategorisidor. Här måste du sammanfatta ditt budskap på ett intresseväckande sätt. Du vill ”kroka” in mottagaren med något som får dem att vilja veta mer. 

Det gäller att vara specifik, tydlig och våga ställa den där frågan om vad målgruppen bryr sig om. 

Till exempel skulle förmodligen färre läsa en artikel med rubriken ”Om båttätning på stenåldern” än ”10 000-årigt dna hittat i tuggummi”.

Men hur gör du när du sitter där och inte kommer på någonting då? Till exempel kan du:

  • Utgå från läsarens utmaning. Exempel: ”Skrivkramp vid rubriksättning? Här finns hjälpen”
  • Presentera lösningen läsaren behöver. Exempel: ”5 enkla tips som ger fler klick på dina rubriker”
  • Fixa en cliffhanger. Exempel: ”Det oväntade tipset som lyfter dina rubriker”

I Googles sökresultat – titeltaggar och annonsrubriker

Målet med rubriker i sökresultaten är att generera intresse, som sedan ska förstärkas av beskrivningen och leda till klick. 

Rubrikerna i de vanliga sökresultaten (inte annonser) kallas titeltaggar. Och både när du skriver titeltaggar och rubriker till annonser gäller det att klämma in mycket på få tecken. Du ska gärna:

  • Få med de viktigaste sökorden
  • Möta sökintentionen: Vad ville användarna hitta när de sökte på sökfrasen? 
  • Överträffa konkurrenterna i frågan ”vem bryr sig?”
  • Följa Googles starka fokus på tydlighet (särskilt i annonser)

I annonsrubriker är det dessutom viktigt att inte använda specialtecken som utropstecken och frågetecken. Det här är ett av flera redaktionella krav från Google. Generellt handlar det om att skriva på ett sätt som ens gamla svenskalärare hade gillat – och att vara supertydlig. 

I annonser får du lite försprång vad gäller sökord, eftersom rubrik 1 generellt består av just dem. De andra två rubrikerna kan du ägna åt att väcka intresse utifrån sökintentionen – alltså vad mottagarna är ute efter när de söker på de där sökfraserna. 

I titeltaggar brukar ambitionen vara att få med företagsnamnet och det viktigaste sökordet. Ha gärna sökordet så tidigt i titeltaggen som möjligt och håll dig till ett budskap. 

Prioritera att göra titeltaggen SEO-optimerad, slagkraftig och lätt att ta till sig. Även här är sökintentionen jättebra att tänka på.

Rubriker på annonser i sociala medier

På sociala medier har du på ett sätt friare tyglar än i sökmotoroptimering och annonsering på Google – du är inte lika låst i att sökord måste vara med. Men det är fortfarande superviktigt att vara tydlig med ditt budskap.

Vad som passar i unika fall kan så klart variera, men generellt är det bra om dina rubriker på sociala medier:

  • Samspelar med bildmaterialet i annonsen
  • Sticker ut och tilltalar målgruppen – inte bara ditt företags allmänna målgrupp utan just de grupper du har valt att rikta dig till med kampanjen
  • Är tydlig med vad du har att erbjuda. 

Till skillnad från i Google Ads, så söker dina mottagare inte aktivt upp din annonsering på sociala medier. De råkar bara få den visad för sig medan de egentligen gör annat. 

Därför gäller det att sticka ut på ett positivt sätt, så att de blir tillräckligt intresserade av din annons för att lägga märke till den och i bästa fall klicka på den. 

Hur sticker man ut för målgruppen då? Här är det centralt att fundera på var målgruppen är i sin köpresa. Är det här troligen första gången de kommer i kontakt med ditt varumärke – eller är de till och med kunder hos dig sedan tidigare? 

Säg att du jobbar med annonsering för ett B2B-bolag som tar fram system för andra företag. Nu ska du skapa annonser för en målgrupp som kan tänkas vara ganska redo för att bestämma sig om de ska välja ditt alternativ. 

Då skulle en passande rubrik kunna vara ”Kom ihåg att du får gratis provvecka”. Men om målgruppen inte känner till ditt företag alls sedan tidigare, då skulle det vara en mindre passande rubrik. Eller hur?

Ut och rubriksätt!

Hoppas att vi har satt igång din inspiration lite grann. Ut och sätt den där rubriken du har kämpat med nu! 

När du är klar – följ oss på sociala medier där vi delar tips om digital marknadsföring och visar upp annat kul. Vi är mest aktiva på Facebook, Instagram och LinkedIn.

Jessica Johansson

Sedan Jessica började jobba med digital kommunikation 2014 har hon skaffat journalistexamen och Proficiency in English-certifikat från Cambridge. Hon brinner för att göra det komplicerade lätt att förstå. När hon släpper tangentbordet är det hantverk och konserter som gäller.

Kontakta oss












    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.